2014. június 25., szerda

Schrödinger macskája – dobozban a végtelen

Azok számára, akik nem ismerik ezt a gondolatkísérletet, röviden elmondom, hogy ez egy modell a mikrovilág részecskéinek kevert állapotára. Az univerzum alap szintjén, ahol a létezés elkezdődik, és az anyag megszületik, a valóság elmosódik, miközben ide-oda cikázik a lehetőségek között.

A kísérletben nem kifejezetten Greenpeace és WWF aktivisták dobozba zárnak egy szegény macskát, amiben bármikor meghalhat. Nyugodjon meg mindenki, hogy a körülmények, amit berendeztek a cicusnak, azt az egyetlen célt szolgálják, hogy a cirmos „meghaljon vagy mégsem”. Nos, ezek a macskafóbiások nézik a dobozt, és a kísérletet most épp a sokvilág-elmélet felől közelítik meg. Mivel nem tudják, hogy az állat él-e még vagy sem, örülnek annak, hogy számukra a valóság ismeretének hiányában a dobozon belül egyszerre létezik két univerzum egy élő meg egy kevésbé élő macskával. Ja, és nem akarják kinyitni a dobozt, mert akkor a két valószínűség közül az egyik a megfigyelés hatására megszűnik létezni. Arról nem is beszélve, hogy ezzel ötven százalék eséllyel kinyírják a szegény áldozatot.

De mit szól ehhez a macska? Semmit, legfeljebb nyávog, ezért inkább én mondom el helyette az ő nézőpontját.  A megfigyelők feltételezik, hogy a dobozban egyszerre van jelen két világ. Honnan jön ez a kettő? Ez az összes lehetőség, ami a macsekkel történhet, és ezek a lehetőségek számítanak a világok alapjául. Ez ebben a rendszerben önkényesen úgy is leírható, mint X+1, ahol X a megfigyelők összes létezését jelenti (nem egy általánosítható matematikai képlet, csak ebben az esetben alkalmazható). X jelen esetben 1, és így jön ki a dobozban levő létezések száma (mert véletlenül épp megegyezik a lehetséges világok számával). Csakhogy a macska tudja, hogy él vagy nem él, de akkor már semmit sem tud. Szóval a bedobozolt macska számára egyetlen létezés van.  Az egyenlet eredménye így 1 lesz: X+1 egyenlő 1, ahonnan X egyenlő nulla. Ergó, nincsenek megfigyelők, és a dobozon kívül megszűnik minden valóság. Végeredményként kapunk egy nagyon boldog macskát, aki, ha mindezzel tisztában van, akkor örül neki, hogy ő és a szájában levő baktériumok túléltek mindenkit a doboz bezárását követő világvége után az utolsó létező valóságban. Maguk a megfigyelők a macska szemszögéből tekintve kinyírták magukat, és mindent, ami körülveszi őket, minket is beleértve.

A tanulság, hogy ne zárogassunk kóbor macskákat halálosan veszélyes dobozokba, mert még a végén valóra válik, és nem leszünk többet. És mi az egészben a jó? Hát az, hogy sem Schrödinger, sem senki más nem hajtotta még végre ezt a kísérletet, mert ha bárki is megtette volna, akkor a világegyetem egyetlen dobozra korlátozódna, és mi abban biztos nem lennénk benne.

A dobozban kialakított veszélyfaktor: egy instabil radioaktív urán darab, ami megjósolhatatlan időpontban bocsájt ki sugárzást. Jár hozzá egy Geiger-Müller sugárzásdetektor, ami lelövi az áldozatot, azaz a puska, amivel összekötik. És akkor most mentsük meg a macskát! Dobjunk be a dobozba egy instabil urán darabot, és kész. Schrödinger barátainak a gondolatkísérlethez az is elég, hogy az urán vajon sugárzik-e vagy sem. És íme, előállt a két lehetőség a sokvilág-elmélet tanulmányozásához. Láthatjuk, hogy a további körülmények mennyire elkomplikálják a dolgokat. Mindezzel pedig megmentettünk egy házi kedvencet a mutáns haláltól. Vagy a dobozból nézve elvettük a macskától az ötven százalék esélyét az életben maradásra, illetve a későbbi éhhalálra, mert kajáról senki sem beszélt (feltételezve, hogy azért levegője lenne elég).

SLZ

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése